Lubicie pomidorową?
Ja też. Jest to także zupa, którą wybiera większość dzieci. Chciałabym podzielić się moim przepisem na przepyszna letnią pomidorówkę. Dlaczego letnią? Bo ze świeżych pomidorów, a te tylko w lecie są naprawdę smaczne.
Składniki:
pęczek włoszczyzny
1/2 kg wołowiny
1 kg dojrzałych pomidorów
łyżka masła
3 l wody
kubeczek śmietany
sól, pieprz, odrobina cukru do smaku
Sposób przygotowania:
Umytą i pokrojoną na części wołowinę gotuję, aż zmięknie. Włoszczyznę obieram i dodaję do mięsnego wywaru. Pomidory kroję na cząstki. Na patelni roztapiam masło i wrzucam na nie pomidory. Prużę, aż zmiękną, a następnie blenduję. Bulion przecedzam i doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Pomidory dodaję do zupy i zagotowuję. Gdy nieco przestygnie, zabielam śmietaną. Przestudzone mięso siekam, ugotowaną marchewkę kroję w plasterki i dodaję do zupy. Podaję z makaronem, ozdobioną listkami bazylii.
Tak przygotowaną pomidorówkę mogę pochłonąć w każdej sytuacji, miejscu i czasie. Aż wstyd.
Pomidory są jednym z niewielu warzyw, a właściwie owoców, które podczas gotowania zyskują na wartości odżywczej. A wszystko to zasługa likopenu, cudownego i niezbędnego przeciwutleniacza, który jest niezastąpiony w profilaktyce raka. Również osoby zagrożone chorobami serca, wylewem i zawałem, powinny jeść duże ilości pomidorów. Likopen oczywiście znajduje się także w innych roślinach, np. papryce, arbuzach czy owocach dzikiej róży, jednak jest to ilość nieporównywalnie mniejsza niż w stosunku do tej w pomidorach.
Postscriptum: Pomidory zawierają także mnóstwo innych cennych składników, np. potas, wapń, witaminę K, witaminę A, a więc wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego, krążenia, a także pozytywnie wpływają na wzrok.
Jedzmyż więc POMIDORKI!!!
Likopen...zapamiętam.piękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuń