kulinaria

środa, 29 lipca 2015

Wakacyjne śniadanko

Dotychczas w naszym domu najczęściej w niedzielne bądź wakacyjne poranki gościły naleśniki lub omlet. Dziś jednak zapragnęliśmy po raz pierwszy przygotować pancakes. Wyszły wyśmienite, a co najlepsze - są niebywale łatwe do wykonania. Naprawdę polecam.


Gdybym miała je do czegoś porównać, powiedziałabym, że nieco przypominają w smaku gofry, lecz są bardziej puszyste i maślane.



Tutaj jeszcze ich przybywało...



Zachwyciła mnie prostota i smak tego śniadania, więc podaję przepis.


Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1/4 kostki masła
2 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina soli

Sposób przygotowania:
Rozpuścić masło i odstawić do przestygnięcia. W miseczce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugim naczyniu rozbełtać jaja z mlekiem, dodać przestudzone masło. Połączyć zawartość obu naczyń, tak aby nie było grudek. Wykładać łyżką na mocno rozgrzaną patelnię. Piec bez dodatku tłuszczu.



Niestety, nie mieliśmy w domu syropu klonowego, ale z konfiturą z czerwonej porzeczki też były pyszne. Próbowaliśmy też z miodem - dla mnie niezbyt smaczne, mdłe. Z czystym sumieniem mogę polecić to proste i naprawdę smaczne śniadanie.


Jutro wyruszamy na wakacje. Postaram się zdać relację z podróży do Chorwacji. Nie jest to moja pierwsza wyprawa na Bałkany, a Chorwacja w moim odczuciu to miejsce, do którego chce się wracać. Już nie mogę się doczekać...







1 komentarz: