Gdybym miała je do czegoś porównać, powiedziałabym, że nieco przypominają w smaku gofry, lecz są bardziej puszyste i maślane.
Tutaj jeszcze ich przybywało...
Zachwyciła mnie prostota i smak tego śniadania, więc podaję przepis.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1/4 kostki masła
2 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina soli
Sposób przygotowania:
Rozpuścić masło i odstawić do przestygnięcia. W miseczce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugim naczyniu rozbełtać jaja z mlekiem, dodać przestudzone masło. Połączyć zawartość obu naczyń, tak aby nie było grudek. Wykładać łyżką na mocno rozgrzaną patelnię. Piec bez dodatku tłuszczu.
Niestety, nie mieliśmy w domu syropu klonowego, ale z konfiturą z czerwonej porzeczki też były pyszne. Próbowaliśmy też z miodem - dla mnie niezbyt smaczne, mdłe. Z czystym sumieniem mogę polecić to proste i naprawdę smaczne śniadanie.
Jutro wyruszamy na wakacje. Postaram się zdać relację z podróży do Chorwacji. Nie jest to moja pierwsza wyprawa na Bałkany, a Chorwacja w moim odczuciu to miejsce, do którego chce się wracać. Już nie mogę się doczekać...
Będą na niedzielne śniadanko.
OdpowiedzUsuń